От 11 юни Българският Червен кръст започва раздаването на храни и хигиенни

...
От 11 юни Българският Червен кръст започва раздаването на храни и хигиенни
Коментари Харесай

БЧК ще помогне на над 618 000 уязвими български граждани с храни и хигиенни продукти

От 11 юни Българският Червен кръст стартира раздаването на храни и хигиенични артикули, които ще доближат до над  618 000 уязвими български жители. Предоставянето на помощта е в осъществяване на интервенция " Подкрепа “ по Програма " Храни и главно материално подкрепяне “ на АСП, съфинансирана от Европейския обществен фонд плюс, с Управляващ орган Агенцията за обществено подкрепяне (АСП)ь, оповестиха от БЧК.

Пакетите съдържат 2 вида  месни консерви (говеждо месо и говежди кюфтета) и 9 типа хигиенични артикули: тоалетен сапун, шампоан, паста за зъби, четка за зъби, тоалетна хартия, перилен препарат, препарат за под, препарат за съдове и дамски превръзки. На девойките на възраст от 15 до 29 години е планувано даването на дамски превръзки. Продуктите са закупени от АСП.

Едночленните и двучленните фамилии ще получат по един продукт от посочените артикули, а тричленните и по-големите фамилии – по три продукта. Раздаването ще се прави от чиновници и доброволци на БЧК в 308 временни  пункта в цялата страна и ще продължи до 31 юли 2024 г. Всеки правоимащ жител ще получава полагащите му се артикули против документ за идентичност и автограф.

Списъците на подлежащите на подкрепяне лица се изготвят и дават на БЧК от Агенцията за обществено подкрепяне, която е Управляващ орган на Програмата за храни и главно материално подкрепяне – интервенция " Подкрепа “.

Подробният график за разпределяне на питателните и хигиеничните артикули по Програмата е оповестен на интернет страниците на БЧК - www.redcross.bg  и на АСП - www.asp.government.bg , и е разполагаем в районните офиси на БЧК. 

Пакетите са предопределени за лица и фамилии, подпомагани на разнообразни учредения от дирекциите " Социално подкрепяне “ и включват следните категории:

1. Лица и фамилии, подпомагани по Наредба № РД-07-5 от 2008 година за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023 г./2024 г.

2. Лица с ниски приходи на член от фамилията, които получават месечни помощи за развъждане на дете по реда на член 8, алинея 1 и 5 от Закона за фамилните помощи за деца  през месец януари 2024 г.  

3. Лица с над 90% степен на увреждане, с несъмнено право на непозната помощ и ниски персонални приходи от пенсия, които получават месечна финансова поддръжка по чл.70 от Закона за хората с увреждания  през месец януари 2024 г.  

4. Лица и фамилии, които получават месечни помощи за развъждане на дете с трайно увреждане по реда на член 8д от Закона за фамилните помощи за деца през месец януари 2024 г.   

5. Лица и фамилии, получили еднократни или получаващи месечни помощи, предопределени за предварителна защита и реинтеграция, развъждане на дете при близки и родственици и в приемни фамилии по реда и изискванията на Правилника за използване на Закона за протекция на детето през месец януари 2024 г.   

6. Лица и фамилии, подкрепени с еднократна помощ по реда на член 16 от Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне или на друго нормативно съображение, въз основа на случайно зародили обстоятелства през месец януари 2024 г.   

7. Лица или фамилии с ниски приходи, получили отвод за подпомагане по Наредба № РД-07-5 от 2008 година за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление за  отоплителен сезон 2023 г./2024 г., заради надвишен диференциран приход за отопление или заради неизпълнено някое от другите сложни условия за подкрепяне, което не трансформира равнището им на материално лишаване.   

На правоимащите по Програмата лица ще бъдат предоставяни и съпътстващи ограничения, които са съобразени с самостоятелните им потребности. Те включват: насоки за достъп до здравеопазване; ориентиране за разпределяне на обществени помощи и даване на обществени услуги; информиране за здравословен метод на живот; осведомяване за услуги, финансирани от Европейския обществен фонд  плюс и други

Подробна информация, жителите могат да получат от виновните чиновници в териториалните структури на Агенцията за обществено подкрепяне и в районните офиси на БЧК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР